Persbericht

AkzoNobel en partners maken doorbraak voor duurzame verpakkingscoatings

15 june 2021

(AKZA; AKZOY)

Een toekomst waarin voedselverpakkingen duurzamer zijn - en geen aluminium meer bevatten - is een stap dichterbij gekomen, dankzij een belangrijke doorbraak van promovendus Jiaying Li in onderzoek waar AkzoNobel bij betrokken is.

Het onderzoek naar de cruciale ontdekking is gedaan als onderdeel van het Nederlandse Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium (ARC CBBC) met de Universiteit Twente, Universiteit Wageningen, BASF en AkzoNobel.

Het onderzoek is gericht op een nieuwe, recyclebare coating ter vervanging van de metaal bevattende verpakking (die zuurstof tegenhoudt) die meestal wordt gebruikt voor bijvoorbeeld chipszakken en koffieverpakkingen.

Momenteel bestaat dit soort verpakking uit verschillende lagen, elk met zijn eigen functie. De productie ervan kost veel energie en is moeilijk te recyclen. Er is nu een proces bedacht waarbij twee in water oplosbare polymeren (polyelektrolyten) op een slimme manier worden gecombineerd, waardoor alle functionaliteit wordt geleverd door één recyclebare laag.

"Het gebruik van polyelektrolyten in de coatingindustrie is niet nieuw," aldus Andre van Linden, AkzoNobels Director Coatings Technology. "Maar deze coatings worden normaal gesproken stap voor stap opgebouwd, dus industrialisatie van deze methode zou te complex, tijdrovend, duur en onpraktisch zijn. De nieuwe één-staps benadering die via het ARC CBBC wordt ontwikkeld, betekent dat het gebruik van polyelektrolyten veel dichter bij industrialisatie komt."

Li, promovendus aan de Universiteit Twente: "De eerste resultaten laten zien dat de coating veel potentie heeft voor toekomstig gebruik in verpakkingen om voedsel te beschermen tegen oxidatie. We richten ons ook op het verbeteren van andere eigenschappen, zoals waterbestendigheid en sterkte."

Als een van 's werelds grootste leveranciers van verpakkingscoatings is het onderzoek van evident belang voor AkzoNobel, met name vanwege de voordelen die de nieuwe coating zou kunnen bieden op het gebied van duurzaamheid en voor de klant. Er worden geen organische oplosmiddelen gebruikt en de verpakking zal gemakkelijk te recyclen zijn - een perfecte match met de People. Planet. Paint. ambitie van de onderneming op het gebied van duurzaam ondernemen.

De volgende stap in het onderzoek is het gebruik van polyelektrolyten die van biologische oorsprong zijn. Deze polyelektrolyten zijn 100% natuurlijk en worden bijvoorbeeld gewonnen uit garnalenschalen of afval van de houtverwerkende industrie.

"Met de veelzijdigheid van natuurlijke polyelektrolyten gaan we het tijdperk in waarin we minder afhankelijk worden van gesynthetiseerde polymeren," vervolgt Li. "Uiteindelijk zal de polyelektrolytcoating die we ontwikkelen misschien minder glanzen, maar hij zal hetzelfde doel dienen en recycling veel gemakkelijker maken."


 

Over AkzoNobel

We zijn al meer dan 200 jaar pionier in een wereld vol mogelijkheden voor perfecte afwerkingen. De kans is groot dat onze producten altijd dicht in de buurt zijn. We zijn er trots op dat klanten van over de hele wereld vertrouwen op onze eersteklas merken en producten, waaronder Flexa, Sikkens, Dulux, International en Interpon. We zijn actief in meer dan 150 landen en willen wereldwijd leider in onze industrie worden, als meest duurzame verfbedrijf dat al ruim twee eeuwen kleur geeft aan de toekomst. https://www.akzonobel.com/en/nl

Dominique Groenendijk

Voor meer informatie

Dominique Groenendijk, Communicatie Manager Benelux 
Fetching the data, please wait...